kuvakollaasi

Journalismia

Oikoteitä Keniasta käsin tekemiini lehtijuttuihin ja muissa välineissä julkaistuihin mediatöihini.

Maailman Kuvalehti

Yhtenä lehden kirjeenvaihtajista olen tuottanut erilaisia verkkolehti-somepaketteja. Instagram-tililtä maailmankuvalehti löydät sekä julkaisut että kirjeenvaihtajien kohokohtiin koottuja kuva- ja videostooreja.

Verkkolehden jutut:

Printtilehdessä julkaistut jutut:

Me Naiset

Anna

  • ”Minä olen tässä, elossa”. Amina Nyiva eli nuoruutensa kaduilla, teki seksityötä ja käytti rahansa huumeisiin. Nyt hän tekee kolmea työtä ja huolehtii lapsistaan. Ja kutsuu suomalaiset kylään kotiinsa. (Printtilehti 12/2024, verkossa 31.3.2024.)

Kodin Kuvalehti

  • Kaukana, mutta kotona (12/2023, kesäkuu). Aria Uusi-Einola tuli Nairobiin kampaajaksi 42 vuotta sitten sattumalta ja vaistolla. Joskus täytyy kulkea kauas löytääkseen sen, mihin kuuluu. (Tässä verkkoversion tiiseri, mutta koko juttu näkyy vain tilaajille.)

Kehityslehti

  • Nairobin liikkujat ja liikuttajat (joulukuu 2023). Kun aurinko nousee, yli viisi miljoonaa nairobilaista lähtee liikkeelle. Liikennevirta on vähän kuin Nairobi itse: ristiriitainen ja kaoottinen, mutta yllättävän sujuvasti soljuva. Sitä ei niinkään kannattele sääntöjen noudattaminen, vaan jaettu ymmärrys sumeilemattomuuden ja joustavuuden herkästä tasapainosta.
  • Mambo Pambo luo afrikkalaisen perinteen inspiroimaa laatumuotia modernilla twistillä (maaliskuu 2023). Mambo Pambo syntyi rakkaudesta afrikkalaiseen nykymuotiin. Vaatemerkki onnistui, koska sen perustaja Kawira Mirero ymmärsi, että bisneksessä pelkkä rakkaus ei riitä. ”Emme tarvitse hikipajoja, jos tunnemme oman arvomme.”
  • Venäjän viesti myy Afrikassa (joulukuu 2022). Ihmisten mielissä kytee enemmän Venäjä-sympatiaa ja syvempää Nato-vastaisuutta kuin lännessä ymmärretään.

Yleisradio

Silloin tällöin olen toiminut kuvaajana tai kuvausapuna kotonani asuvan Ylen Afrikan kirjeenvaihtajan Pasi Toivosen jutuissa.

Ulkoministeriö

Kehityspolitiikan tulosraportin verkko- ja someaineistoon tuotettiin loppuvuodesta 2022 lyhyitä videoita eri teemoista eri puolilta maailmaa. Itse tein Keniasta kaksi videota.

Tukiviesti

Olen toimivapaalla Kehitysvammaisten Tukiliiton viestintäjohtajan työstä. Täältä käsin olen avustanut mainiota Tukiviesti-lehteämme.

  • Pois potkittujen oma koulu (3/2023). Useimmat mombasalaisen Hoface-koulun lapsista on potkittu ulos julkisista ja yksityisistä kouluista, monta kertaa. Täällä ”liian haastavat” lapset kohdataan vihdoin omilla ehdoillaan. Haasteetkin hälvenevät.
  • Asante – kiitos puhtaasta vedestä (1/2023). Hope and Faith -lastenkodin lapset ja sen perustaja Marion Karimi lähettävät Suomeen suuren kiitoksen Jujasta, Keniasta. Tukiliiton keräyksen mahdollistama puhdas vesi on jo nyt mullistanut heidän elämänsä.
  • Sittenkin toivoa (3/2022). Marion Karimi perusti kodin, jossa elää 48 hylättyä vammaista lasta. Heidän seurassaan kipu oman veljen muistosta hellittää edes hieman.

Tämä juttu ei liity Keniaan, mutta lisään listaan, koska juttu kertoo tärkeistä, universaaleista asioista – ja tuntui hyvältä tehdä täältä käsin näin ”tutun” tuntuinen juttu.

  • Murrosiän myötäeläjät (4/2022). Lennä lapsi lennä, sanoo puolikas sydämestä. Toinen puoli haluaisi ottaa syliin ja suojella. Kun tuen tarve on suuri, itsenäistyvän nuoren vanhemmuus on tasapainoilua ristiriitaisten tarpeiden keinulaudalla.

*

merja määttänen

Sähköposti:
merja.maatttanen@gmail.com
(oikeasti 3 x t)
Instagram:
merjamaattanen
Lisätietoa: Minä.