Oikoteitä Keniasta käsin tekemiini lehtijuttuihin ja muissa välineissä julkaistuihin mediatöihini.
Maailman Kuvalehti
Yhtenä lehden kirjeenvaihtajista olen tuottanut erilaisia verkkolehti-somepaketteja. Instagram-tililtä maailmankuvalehti löydät sekä julkaisut että kirjeenvaihtajien kohokohtiin koottuja kuva- ja videostooreja.
Verkkolehden jutut:
- ”Älä luovuta” – Nuoret nairobilaiset selviytyjät lähettävät suomalaisille nuorille toivon viestin (maaliskuu 2024). From Zero to Hero -näyttely tuo Suomeen yhdeksän kodittomana kasvaneen nairobilaisen tarinat.
- ”Kauneus on kauneinta, kun se ei ole itsestäänselvää” (maaliskuu 2024). Catwalk-valmentaja ja transaktivisti Letoya Johnstone on kokenut väkivaltaa ja hautonut itsetuhoa – ja tehnyt muodista itselleen paikan, jossa voi pitää meteliä.
- Töissä paratiisissa – Watamun pikkukaupunki Kenian rannikolla elää turismista (helmikuu 2024). Kohtaamme käsityöläisiä, kauppiaita, akrobaatteja, seuralaisammattilaisia, kalastajia, ravintola-ammattilaisia, retkijärjestäjiä… Kaikkien puheissa toistuu high season ja low season, kaksi eri elämää. Watamu on makea ja suolainen.
- ”Minä, kotiapulaiseni ja hänen kotiapulaisensa” – Kolmen naisen ketju on pienoismuotokuva kenialaisesta luokkayhteiskunnasta (joulukuu 2023). Kaiken vääjäämättömän eriarvoisuuden keskelle mahtuu myös paljon ystävyyttä.
- Salaisuus, jonka jakaa joka kuudes kenialainen tyttö (marraskuu 2023). ”Lapsuuttamme emme saa takaisin, mutta vapauden saimme.” Mary Faith perusti turvakodin seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneille tytöille. Oli pakko, koska hän tiesi omasta kokemuksesta, miten täydellisen yksin tytöt jäävät.
- Kamitin pojat odottavat neljän kuukauden vankeustuomioita vuosien tutkintavankeudessa (syyskuu 2023). Kenian ainoassa alaikäisten vankilassa elää parikymmentä tyttöä ja parisataa poikaa. Martin Mwariri ja muut vapaaehtoiset vievät pojille toivoa hetken kerrallaan.
- Kun kaksi elefanttia tappelee, ruoho kärsii – Protestien kevät ei laskenut maissijauhon hintaa, mutta uuvutti nairobilaiset (kesäkuu 2023). Kiberalainen mylläri John Otieno on nähnyt läheltä molemmat: ihmisten tuskan hintojen noususta sekä mellakat.
- Nairobin metsissä järjestetään puunistutustapahtumia läpi sadekauden – Grace, 8, istutti kaksi puuta ja sai kätensä ”ihanan likaisiksi” (toukokuu 2023). Maapallon hiilitasapaino pyytää miljoonia neliökilometrejä uutta metsää. Ngongin metsässä talkooväki uskoo enemmän pieniin tekoihin kuin ilmastoahdistukseen.
- Kehittynyt kierrätystalous ja jätekaaos elävät rinnakkain Nairobissa – Rahanarvoisesta roskasta taistellaan Itä-Afrikan suurimmalla ”villillä” kaatopaikalla (maaliskuu 2023). Nairobi tuottaa 4000 tonnia jätettä joka päivä. Lähdin selvittämään, mitä sille tapahtuu.
- Ihoa vaalentavien tuotteiden markkinat kukoistavat Nairobissa huolimatta kielloista ja terveyshaitoista: ”Me ajattelemme, että te mzungut olette kauniimpia kuin me” (helmikuu 2023). Useat Afrikan maat ovat Kenian tavoin kieltäneet tai rajoittaneet ihonvaalennustuotteiden käyttöä, mutta WHO:n arvion mukaan jopa neljä kymmenestä afrikkalaisnaisesta vaalentaa itseään.
- Nairobin hyväosaisia suojaavat vartijat, vaikka vaarallisinta on siellä, missä he itse asuvat: ”Joka aamu rukoilen, ettei tänäänkään tapahdu mitään pahaa” (tammikuu 2023). Jyrkkä kuilu rikkaiden ja köyhien välillä ruokkii rikollisuutta. Silti vaarallisinta elämä on siellä, minne kaupungin tuhannet turvamiehet palaavat joka päivä töiden jälkeen. Köyhät ryöstävät eniten toisiaan.
- Kenialainen pariskunta tekee ruokaa tienvarressa kellon ympäri, jotta heidän lapsillaan olisi mahdollisuus isoihin unelmiin: ”Toisten rikkautta ei kannata liikaa ajatella, siitä tulee vain vihaiseksi” (joulukuu 2022). Kenialainen minimipalkka on virallisesti noin 124 euroa kuukaudessa, mutta sillä ei tienvarressa ole merkitystä. Kibandan yrittäjäperhe tienaa yhteensä noin 140 euroa kuussa.
- Jännitteiden vastavoimaksi perustettu Nairobin slummin juhlaperinne yhdistää heimot päiväksi: ”Jos pyhyys haluaa puhutella minua, tämä on ehkä paras tapa” (marraskuu 2022). Slummit ovat monille köyhille kenialaisille ainoa reitti pääkaupungin työmarkkinoille. Kiberassa kirkot yrittävät luoda vastavoimia heimojännitteille. Vaalivuosi nosti vanhat pelot pintaan.
Printtilehdessä julkaistut jutut:
- Journalistin tehtävä on kertoa siitä, mikä on totta: sen valoista ja varjoista (toukokuu 2024, kolumni valtateemanumerossa).
- Me taistelimme itsenäisyydestä, mutta mitä me saimme? (syyskuu 2023, kolumni elämänkaariteemanumerossa).
- Saippuaooppera myy paremmin kuin politiikan avainkysymykset – Keniassakin (joulukuu 2022, kolumni mediateemanumerossa).
- Rauha – se kovempi kestävyyslaji (syyskuu 2022, urheiluteemanumero). Maratonjuoksija Tegla Loroupe juoksi itselleen mahdollisuuden vaikuttaa. Kilpauransa jälkeen hän palasi kotiseudulleen konfliktien keskelle, käynnisti rauhanjuoksut ja perusti koulun ja orpokodin. Sitten hän avasi pakolaisurheilijoille tien olympialaisiin.
Me Naiset
- Muodin huipulle. Koulupudokas David Avido löysi muodista keinon kertoa tarinoita. Hän löysi myös menestystä, ja sen hän haluaa jakaa kotiyhteisössään Kiberassa, itäisen Afrikan suurimmassa slummissa. (Printtilehti 46/2023, verkossa 27.11.2023.)
- Toivon punojat. Winfred, Mary, Franciscah ja monet muut ovat palanneet Nairobin slummeista kotikylään Mavinduun punomaan koreja. Suomalainen Mifuko kääntää muuttoliikkeen suuntaa. (Printtilehti 20/2023, verkossa 28.5.2023)
Anna
- ”Minä olen tässä, elossa”. Amina Nyiva eli nuoruutensa kaduilla, teki seksityötä ja käytti rahansa huumeisiin. Nyt hän tekee kolmea työtä ja huolehtii lapsistaan. Ja kutsuu suomalaiset kylään kotiinsa. (Printtilehti 12/2024, verkossa 31.3.2024.)
Kodin Kuvalehti
- Kaukana, mutta kotona (12/2023, kesäkuu). Aria Uusi-Einola tuli Nairobiin kampaajaksi 42 vuotta sitten sattumalta ja vaistolla. Joskus täytyy kulkea kauas löytääkseen sen, mihin kuuluu. (Tässä verkkoversion tiiseri, mutta koko juttu näkyy vain tilaajille.)
Kehityslehti
- Nairobin liikkujat ja liikuttajat (joulukuu 2023). Kun aurinko nousee, yli viisi miljoonaa nairobilaista lähtee liikkeelle. Liikennevirta on vähän kuin Nairobi itse: ristiriitainen ja kaoottinen, mutta yllättävän sujuvasti soljuva. Sitä ei niinkään kannattele sääntöjen noudattaminen, vaan jaettu ymmärrys sumeilemattomuuden ja joustavuuden herkästä tasapainosta.
- Mambo Pambo luo afrikkalaisen perinteen inspiroimaa laatumuotia modernilla twistillä (maaliskuu 2023). Mambo Pambo syntyi rakkaudesta afrikkalaiseen nykymuotiin. Vaatemerkki onnistui, koska sen perustaja Kawira Mirero ymmärsi, että bisneksessä pelkkä rakkaus ei riitä. ”Emme tarvitse hikipajoja, jos tunnemme oman arvomme.”
- Venäjän viesti myy Afrikassa (joulukuu 2022). Ihmisten mielissä kytee enemmän Venäjä-sympatiaa ja syvempää Nato-vastaisuutta kuin lännessä ymmärretään.
Yleisradio
Silloin tällöin olen toiminut kuvaajana tai kuvausapuna kotonani asuvan Ylen Afrikan kirjeenvaihtajan Pasi Toivosen jutuissa.
- Hallitus on päättänyt leikata kehitysyhteistyön kuluja ja lopettaa mm. kehitysyhteistyön maaohjelman Keniassa. Mitä päätös tarkoittaa? Aamusuora (9.2.2024) ja iltauutiset.
- Haavisto vai Stubb? (7.2.2024). Kirjeenvaihtajat kyselivät ihmisiltä eri puolilta maailmaa, ja kenialaisillahan on aina mielipide. Aukeavatko ovet… -jutussa (5.2.2024) kirjeenvaihtajat analysoivat presidenttiehdokkaiden suhteita päättäjiin eri puolilla maailmaa.
- Hiilimarkkinoiden pimeä puoli. Uudenlaisen ilmastokolonialismin kärsijöiksi voivat joutua paikallisyhteisöt ja ilmasto. Vierailimme Ogiekien tuhotussa kylässä Mau Forestissa. (Pientä kuvausassisteerausta verkkojuttuun ja uutisiin 22.12.2023.)
- Kuningas Charlesin vierailu nostaa pintaan vaatimukset anteeksipyynnöstä ja brittien vanhojen rikosten korvaamisesta: kuvasin kirjeenvaihtajan aamusuoran Ylen Aamuun (31.10.2023).
- Kirjeenvaihtaja liittyi ”vihreään armeijaan”, avaamaan Nairobin tukkeutuneita sadevesiviemäreitä. Itäistä Afrikkaa uhkaavat ennätyksellisen kuivuusjakson jälkeen rankkasateet ja tulvat. Kuvasin videokirjeen (23.10.2023) ja jutun TV-uutisversion.
- Kenialaisten opintounelma Suomessa täynnä valheita: kirjeenvaihtajan suora Ylen Aamussa, minä kameran takana (18.9.2023).
- Ensimmäinen African Climate Summit alkaa, kuvasin kirjeenvaihtajan suoran raportin Ylen Aamuun (4.9.2023).
- Ruth Kagwira poimii Reilun kaupan ruusuja 40 sentin tuntipalkalla (1.6.2023). Korttijutun pientä kuvausassisteerausta sekä uutisjutun (kohdasta 13:40 min) kuvaus.
Ulkoministeriö
Kehityspolitiikan tulosraportin verkko- ja someaineistoon tuotettiin loppuvuodesta 2022 lyhyitä videoita eri teemoista eri puolilta maailmaa. Itse tein Keniasta kaksi videota.
- Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta vahvistavassa kehitysyhteistyössä Suomi pyrkii vahvistamaan seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia (linkki vie tulosraportin verkkosivuille). Siitä kertoo video Seksuaalikasvatusta yli 92 miljoonalle nuorelle (linkki vie Youtubeen).
- Kehittyviin maihin on luotu Suomen tuella työpaikkoja (tulosraportin verkkosivu) erityisesti naisille ja nuorille. Finnfundin rahoittama Fuzu auttaa tuomaan työntekijät ja työnantajat yhteen. Tästä kertoo video Yli 2 miljoonaa työpaikkaa kehittyviin maihin.
Tukiviesti
Olen toimivapaalla Kehitysvammaisten Tukiliiton viestintäjohtajan työstä. Täältä käsin olen avustanut mainiota Tukiviesti-lehteämme.
- Pois potkittujen oma koulu (3/2023). Useimmat mombasalaisen Hoface-koulun lapsista on potkittu ulos julkisista ja yksityisistä kouluista, monta kertaa. Täällä ”liian haastavat” lapset kohdataan vihdoin omilla ehdoillaan. Haasteetkin hälvenevät.
- Asante – kiitos puhtaasta vedestä (1/2023). Hope and Faith -lastenkodin lapset ja sen perustaja Marion Karimi lähettävät Suomeen suuren kiitoksen Jujasta, Keniasta. Tukiliiton keräyksen mahdollistama puhdas vesi on jo nyt mullistanut heidän elämänsä.
- Sittenkin toivoa (3/2022). Marion Karimi perusti kodin, jossa elää 48 hylättyä vammaista lasta. Heidän seurassaan kipu oman veljen muistosta hellittää edes hieman.
Tämä juttu ei liity Keniaan, mutta lisään listaan, koska juttu kertoo tärkeistä, universaaleista asioista – ja tuntui hyvältä tehdä täältä käsin näin ”tutun” tuntuinen juttu.
- Murrosiän myötäeläjät (4/2022). Lennä lapsi lennä, sanoo puolikas sydämestä. Toinen puoli haluaisi ottaa syliin ja suojella. Kun tuen tarve on suuri, itsenäistyvän nuoren vanhemmuus on tasapainoilua ristiriitaisten tarpeiden keinulaudalla.
*
Sähköposti:
merja.maatttanen@gmail.com
(oikeasti 3 x t)
Instagram:
merjamaattanen
Lisätietoa: Minä.